Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer regelen. Bij gezonde mensen verloopt het proces goed, met het hormoon insuline. Ze hebben allebei te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten ze anders in elkaar. Diabetes type 2 komt het meeste voor.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan. En reageert het niet meer goed op insuline. Insuline is een hormoon dat het belangrijke rol speelt bij het onder controle houden van het bloed glucosegehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicatie`s ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten, vetstofwisselingsstoornissen en slechtziendheid. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voeding- en bewegingsadviezen, soms moet ook insuline spuiten. Het komt vaak voor: 9 van de 10 mensen met diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, ook oudere leeftijden, naast erfelijke aanleg is de kans groter. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielen. Daroom moet mensen met diabetes type 1 een paar keer dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Vroeger heette diabetes type 1 ‘jeugddiabetes’. Deze vorm van diabetes komt1 op de 10 mensen veel minder vaak voor.

METABOLISCHE CHIRURGIE/METABOLE CHİRURGİE

Wat is Metabolische Chirurgie?

Ze zijn gericht op het reguleren van hormoon wisseling ziekten. De operaties gericht op de behandeling van Type-2 diabetes, een van de hormoon wisseling ziekten worden Diabetes Chirurgie genoemd. Obesitas is eigenlijk een stofwisselingsziekte, dus elke obesitaschirurgie is in feite een metabolische operatie. Nieuwe behandeling voor diabetes type 2 zonder insuline spuiten.

Volgens de huidige populaire praktijk, zijn patiënten grofweg verdeeld in drie groepen:

  1. Zwaarlijvige patiënten zonder metabolische problemen
  2. Niet- obesitas patiënten met stofwisselingsproblemen
  3. Patiënten met zowel obesitische als metabolische problemen (patiënten in deze groep kunnen metabesiteits patiënten worden genoemd)

Patiënten in de eerste groep, diegenen die alleen obesitas hebben zonder stofwisselingsproblemen, worden bariatrische chirurgie of obesitasoperaties genoemd. Het doel is hier om af te vallen.

Patiënten in de tweede groep, de patiënten met metabolische problemen (diabetes type 2, vetmetabolisme, hoge bloeddruk, enz.) worden metabole chirurgie genoemd. Het doel van deze operaties is niet om af te vallen, maar om het metabole probleem te corrigeren. Een operatie voor een patiënt met type 2-diabetes, maar niet een morbide obesitas (ernstig overgewicht) wordt een metabole chirurgie of diabeteschirurgie genoemd.

Patiënten in de derde groep hebben zowel obesitas als metabole ziekten (metabezietpatiënten). De operaties in deze groep zijn gericht op het corrigeren van zowel obesitas als stofwisselingsproblemen. Het is echter bedoeld om de metabole status van patiënten te verbeteren. Om deze reden is het passender om de naam van metabole chirurgie te geven aan de operaties uitgevoerd in deze groep. Als een patiënt bijvoorbeeld zowel obesitas als diabetes type 2 heeft, worden deze patiënten diabetespatiënten genoemd en wordt de operatie diabetici-chirurgie genoemd.

N.B. Als het gaat om bariatrische en obesitaschirurgie, moet u overwegen de operatie die gericht is op om af te vallen. Als het gaat om metabole chirurgie, diabetische chirurgie, suikerziekteoperatie of diabeteschirurgie die gericht op het corrigeren van diabetes.

 

Wilt u meer weten over suikerziekte, komt u in aanmerking voor diabetes operatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via de e-mail, ons contactformulier of via ons telefoonnummer: +31 634147027. We helpen u graag verder.